Diversiteit binnen de politie

12 maart 2011 at 3:47 pm 1 reactie

Volgende week starten we met de voortgezette opleiding rond bovenstaande thema.

Ongeveer een jaar geleden kregen wij de vraag of we dmv theatermethodieken een cultuurwijziging rond het thema diversiteit binnen de politie konden bewerkstelligen, en dat binnen twee opgesplitste dagdelen. Een uitdaging, en wat voor een. Dit klonk als iets wat 12act niet kon laten liggen. Samenwerking is het sleutelwoord binnen onze werkzaamheden, en dus gaan we op zoek naar de beste partners om dit te verwezenlijken:

Schoutten & Nelissen, Christian Agneesens, bleek de ideale man om ons te omkaderen en bij te staan rond vorming, uitwerken voorstel. (met Christian werken we al 10 jaar samen rond vorming en acteren binnen opleidingen)

Samen met Eric Lefèvre (Eole Productions) met wie we structureel samenwerken voor alles wat Franstalig acteren betreft (met Eric werken we al 10 jaar samen), bedisselden we de aanpak.

Angelo De Simone werd gecontacteerd om als deskundige en moderator op te treden. En wat een samenwerking. Niet alleen is Angelo een specialist rond alles wat met diversiteit te maken heeft, maar is hij tevens een top-moderator.

De politie had oren naar ons voorstel. Onze interactieve werkvormen (zelfs met grotere groepen) en Angelo (zeer vertrouwd met de politie) bleken doorslaggevend.

In december gingen we aan de slag samen met de cel diversiteit, het centrum van gelijkheid van kansen en een aantal begenadigde opleiders van binnen de politie. Aftasten van de mogelijkheden, de fijngevoeligheden en de specifieke wensen gevolgd door een dagje onderdompelen van het politieleven (gesprekken met diverse politie-medewerkers rond hun ‘diversiteits’-beleving.

Ondertussen werd de acteursploeg samengesteld: Nele Snoeck & Wim Decorte voor de Nederlandstalige ploeg ; Evelyne Delfossen & Eric Lefèvre voor de Franstaligen.

Daarna gingen we brainstormen en overleggen met Angelo en stilaan begonnen er scenario’s te dagen. Alles aftoetsen met de klant, en dan de finale afwerking van het concept (met dank aan Nele Snoeck voor het bijstaan tijdens het schrijfproces). Vertalen voor de Franstaligen (waar Eric onze vrije vertalingen in een definitieve vorm goot), en klaar voor repetitie. We noteren ondertussen begin februari, uitvoering eind februari.

Dankzij de ervaring van de acteurs worden alle fijngevoeligheden en nuances in een sneltempo omgezet tot een herkenbare en triggerende voorstelling, met een meesterlijke Angelo die discussies in goede banen weet te leiden, fijngevoeligheden naar boven weet te brengen en in zijn juiste kader plaatst, en gelijktijdig fantastisch afstemt met de acteurs (met wie hij voor het eerst samenwerkte). Tussendoor weet hij subtiel de nodige visies en evolutie-ideeën mee te geven, zonder dat de deelnemers een lange theoretische uiteenzetting moeten verteren.

Deel 1: mission accomplished !

nu op naar deel 2.

Als projectleider kan ik alleen maar tevreden kijken naar hoe samenwerking tot mooie resultaten leidt. Een op het eerste zicht moeilijk haalbare opdracht (cultuurwijziging rond een thema waar we nog niet in gespecialiseerd waren, binnen een unieke organisatie waar we nog weinig voeling mee hadden) levert ons nieuwe contacten (Angelo & Evelyne) en nieuwe ervaringen (diversiteit en politie) op. Een uitermate tevreden klant (die het lef had om z’n nek uit te steken door gebruik te willen maken van een niet overal gekende methodiek: bedrijfstheater) met nieuwe ideeën naar de toekomst. Enne… respect voor de politie die al 30 jaar aandacht heeft voor dit thema.

Bedankt iedereen !

ps: Heeft jouw organisatie/bedrijf nog een boeiende uitdaging voor ons ?

Entry filed under: Uncategorized.

Cannes … ?! 2013

1 reactie Add your own

  • 1. 12act  |  12 maart 2011 om 3:50 pm

    ook een speciale dank voor Nathalie Dervaux die steeds met feedback klaarstond tijdens de ontwikkeling van het concept.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


mail me

info@12act.be

%d bloggers liken dit: